Úsmev ako dar opäť podporí deti a mladých z domovov a náhradné rodiny

09.05.2012 Bratislava

Bratislava 9. mája (TASR) - Jubilejný 10. ročník celoslovenskej verejnej finančnej zbierky Spoločnosti priateľov detí z detských domovov (SPDDD) Úsmev ako dar sa uskutoční v dňoch 10. až 15. mája 2012. Získané finančné prostriedky sa použijú na rozvojové aktivity pre deti žijúce v detských domovoch, na vrátenie detí do ich pôvodných rodín, na podporu náhradných rodín a pomoc mladým dospelým, ktorí opúšťajú detské domovy a nedokážu sa sami úspešne zaradiť do života. Novinárov dnes o tom informovali predstavitelia a spolupracovníci spoločnosti Úsmev ako dar.

Celoslovenská zbierka "1 deň úsmevu" symbolicky vyvrcholí 15. mája - v Deň rodiny. Na jej realizácii sa zúčastní vyše 3000 dobrovoľníkov - študentov gymnázií, stredných a vysokých škôl. Budú sa pohybovať v uliciach miest na celom Slovensku v tričkách s logom spoločnosti, s označenými pokladničkami a počas dňa budú darcom rozdávať nálepky v tvare srdiečka, ako symbol srdca otvoreného pre potreby druhých.

Spolu s dobrovoľníkmi budú v uliciach Bratislavy príspevky pre deti vyberať aj známe mediálne osobnosti ako Katarína Brychtová, Matej Cifra - Sajfa, Andrej Bičan, Roman Pomajbo, Peter Modrovský, Miro Jaroš a Dominika Mirgová.

Sprievodným podujatím finančnej zbierky v Bratislave bude aj fotografická výstava Martina Fridnera zobrazujúca osobnosti slovenského verejného života, ktoré odpovedali na otázku: "Čo pre Vás znamená Vaša rodina?". Ich odpovede tvoria súčasť obrazového materiálu a dávajú svedectvo o význame rodiny. Výstava bude od štvrtka 10. mája inštalovaná v exteriéri na Poštovej ulici v Bratislave a 16. mája ju presunú na Hviezdoslavovo námestie, kde bude verejnosti prístupná do konca mesiaca. Je možné, že táto expozícia bude aj putovať po Slovensku.

Predseda spoločnosti Úsmev ako dar prof. Jozef Mikloško konštatoval, že počet detí v detských domovoch sa zvyšuje, pribúdajú najmä staršie deti. Z výskumu o šanci detí vrátiť sa do pôvodnej rodiny vyplýva, že zhruba 56 percent detí by sa mohlo vrátiť, ak by sa s rodinami pracovalo. Asi 42 percent detí ide do domova kvôli problémom rodín s bývaním. "Preto chceme sústrediť pozornosť najmä na podporu a pomoc rodinám a mladým dospelým z domovov pri ich zaradení sa do života a realizujeme projekty zamerané na tieto ciele", povedal.

Prof. Mikloško ďalej informoval, že v roku 2011 sa podarilo vyzbierať 56.046,61 eura. "Vďaka podpore zo strany občanov sa nám v minulom roku podarilo predísť 126 vyňatiam detí z rodín, vrátiť 16 detí do pôvodnej rodiny, nájsť náhradnú rodinu pre 36 detí, pripraviť 56 náhradných a 76 profesionálnych rodičov. Pomohli sme 336 mladým dospelým plnohodnotne sa začleniť do spoločnosti, zorganizovali sme 890 jednodňových a 62 viacdňových pobytov pre deti z detských domovov", konštatoval.

Význam pomoci deťom a mladým dospelým z detských domovov a náhradným rodinám vyzdvihli na stretnutí spolupracovníci spoločnosti Úsmev ako dar Katarína Brychtová a Jaro Bekr. So svojimi doterajšímí skúsenosťami sa s novinármi podelila Gabriela Hlubíková, ktorá si spolu s manželom osvojila pred tromi rokmi dve deti - súrodencov.

Ideu spoločnosti Úsmev ako dar "...aby každé dieťa malo rodinu" môžu ľudia počas celého roka podporiť zaslaním ľubovoľnej sumy na účet SPDDD Úsmev ako dar 4040 029 105/3100 alebo odoslaním SMS správy v tvare DMS USMEV na číslo 877. Hodnota SMS je jedno euro.
 

Vyberte región